ACTUALITAT

# Notícies - juliol 2024

PALAMÓS RENOVA LA DECLARACIÓ DE MUNICIPI TURÍSTIC

Veure tota l'actualitat

Palamós ha renovat recentment la seva qualificació de tot el municipi com a zona de gran afluència turística a efectes d’horaris comercials, durant tot l’any. Arran de la nova llei de Comerç, Serveis  Fires, de 2017, aquesta declaració ha de ser renovada cada quatre anys, per poder gaudir dels avantatge que representa per als municipis que hi estan acollits. Un dels efectes més visibles d’aquesta declaració, ja vigent anteriorment, és l’amplitud dels horaris comercials

Els ajuntaments poden demanar, als efectes dels horaris comercials, d’acollir-se a la condició de municipi turístic si compleixen algun dels supòsits següents:

 • Si, per afluència estacional, la població del municipi equivalent a temps complet anual (ETCA) és superior a la xifra oficial de població empadronada segons l’Institut d’Estadística de Catalunya i si, a més, el nombre d’allotjaments turístics i segones residències és superior al nombre d’habitatges de residència primària.
 • Si en el municipi concorre alguna de les circumstàncies següents:
  • Disposa d’algun bé declarat patrimoni de la humanitat, d’algun immoble d’interès cultural integrat en el patrimoni historicoartístic o d’equipaments culturals que generin una afluència anual acreditada de visitants que superi el nombre d’habitants del municipi.
  • S’hi celebra algun gran esdeveniment esportiu o cultural de caràcter nacional o internacional.
  • Disposa d’alguna àrea comercial amb una oferta singular i clarament diferenciada de la que és comuna als centres comercials de les principals ciutats de Catalunya, la qual genera una afluència anual acreditada de visitants procedents de fora de Catalunya superior a un milió anual durant un període consecutiu de cinc anys.
  • Té més de 100.000 habitants i registra més de 600.000 pernoctacions l’any immediatament anterior.
  • Disposa d’una zona portuària on operen creuers turístics i acredita l’arribada per aquest mitjà de transport de més de 400.000 passatgers en el darrer any.

Palamós, per la seva afluència de visitants estacional i pels esdeveniments esportius internacionals que acull, entre els que destaquen les competicions de vela, ha sigut qualificat com a municipi durant tot l’any i afecta a tot el municipi.

Altres municipis del Baix Empordà que també estan qualificats com a municipis turístics són Begur, Calonge-Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, La Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Pals, Santa Cristina d’Aro i Torroella de Montgrí – l’Estartit.

Actualitats relacionades