ACTUALITAT

# Esdeveniments - juliol 2024

SANT JOAN DE PALAMÓS S’ENGALANA PER LA FESTA MAJOR

Veure tota l'actualitat

El primer cap de setmana d’agost, 6, 7 i 8, els carrers de Sant Joan de Palamós s’engalanen per celebrar la seva Festa Major. El que un dia fou un municipi independent centrat en la parròquia de Santa Eugènia de Vila-romà, és avui dia un nucli de població del municipi de Palamós, que conserva les seves festes i tradicions.

La festa uneix esdeveniments de caràcter molt diferent, des de col·loquis sobre Sant Joan com a municipi independent, ruta per descobrir el terme de Sant Joan o propostes més festives com concerts a la fresca o espectacles de circ per als més petits.

Curiosament, Sant Joan tenia més d’una festa major, n’hi havia dues, la gran i la petita. A diferència d’altres pobles on hi ha la festa major d’estiu i la d’hivern, les dues de Sant Joan eren a l’estiu. La festa major que tradicionalment es celebrava, des de temps remots, era a principis de setembre, segurament vinculada al calendari religiós (Santa Eugènia i Sant Romà són al setembre). No va ser fins a principis del segle XX, que es començà a instaurar la celebració d’una Festa Major el segon diumenge del mes d’agost, que a dia d’avui és la que es celebra. Fou impulsada per les societats culturals de Vila-romà, entre elles el Centre Republicà Federal. Segons es reflecteix en una publicació local “A Sant Joan, part del poble va insistir en canviar el dia de la Festa Major, produint lluita gran. Cada bàndol tindrà la seva festa major i el jovent ne tindrà dues”[Marinada; Octubre, 1917], els veïns van poder gaudir durant anys de dues festes. Malgrat tot, hi havia una rivalitat entre els impulsors de les dues festes que no acabaven de combregar. De fet, la festa més tradicional, la del setembre, l’atribuïda als pagesos, era la que amb to burleta anomenaven dels pebrots vermells, aquesta acabaria essent la festa petita i la d’agost l’actual festa major.

Podeu consultar tota la programació i reservar entrades per les diferents activitats a Associació de Veïns de Sant Joan de Palamós – Festes, activitat i història (santjoanpalamos.cat)

  • De : 06/08/2021
  • Fins a : 08/08/2021

Actualitats relacionades