LES
RUTES

Un espai natural tot terreny

Palamós és conegut per les seves platges i la seva exquisida gamba vermella, però potser no tant pel seu meravellós entorn natural, on camins i corriols s’obren pas entre boscos i muntanyes. El CENTRE TRAIL PALAMÓS Empordà Costa Brava engloba un espai natural tot terreny on podràs realitzar infinitat d’activitats esportives, i des d’on et convidem a descobrir el municipi de Palamós i tots els municipis amb què compartim aquest regal de la natura.

                                                                                           

 

 

Camí de ronda

El Palamós marítim es pot resseguir pel Camí de Ronda que surt de la platja Gran, s’enfila cap al Pedró, voreja la costa cap a llevant  i avança cap a Cap Roig. Ens trobarem el port Marina, la cala del Morro del Vedell i els Pots i unes escales en porten a cala Margarida als peus de cap Gros. El camí ens mena fins a la platja de la Fosca, de poca profunditat i encarada a sud-est. Fins a Castell hi destaquem:

  • El Castell de Sant Esteve de Mar, que data dels segles XII-XIII i forma part dels orígens de Palamós, va acabar els seus dies reconvertit en masia.
  • La Cala S’Alguer, una miniatura urbana ran de mar, i Bé Cultural d’Interès Nacional, pels seus valors paisatgístics. Era un barri de barraques de pescadors que es remunta al segle XV.
  • Platja de Castell: Aquest indret s’ha mantingut aïllat i conservat per voluntat popular, la més crua netedat del paisatge.
  • Poblat ibèric de Castell: podem apropar-nos a les restes arqueològiques del jaciment iber (segle VI aC fins al segle II dc) 

 

La vall de Bell-Lloc

La Vall de Bell Lloc és avui en dia un paratge natural de gran bellesa, recobert de boscos d’alzines i pins que reben aigua de rieres i torrents donant vida a tota mena d’animals i a racons misteriosos idíl·lics. Tanmateix fins a mitjans del s.XX, la vall era un lloc ocupat intensament per l’home. Els recursos que se n’extreien donaven vida a una important comunitat i generaven un gran nombre d’activitats relacionades amb el medi natural.

Però el món canvia molt ràpidament i la nostra vall, igual que la resta de les Gavarres, no va poder fer front als canvis econòmics i socials, sobretot als industrials, que es produïren el segle passat, i que desencadenaren el seu abandonament progressiu, fins a acabar deixant el bosc com a únic amo i senyor de la contrada, testimoni peculiar d’una manera de viure senzilla i lenta.

Ara us convidem a endinsar-vos-hi … I mentre us deixeu embolcallar per aquest món silenciós, lent i tranquil, observeu el vostre entorn i descobrireu a cada racó de la vall una història humana, d’un treball, d’un tipus de vida que ara ja ha desaparegut, però que va ser la manera de funcionar dels homes de la contrada durant segles…

 

Ruta del Tren Petit “VIA VERDA”

El 23 de març del 1887 el Tren Petit feia el seu primer viatge que connectava Palamós amb Girona passant per la Bisbal de l’Empordà.

Actualment sobre l’antic traçat d’aquest ferrocarril s’hi troba la Ruta del Tren Petit. Aquesta és una via verda de 10,7 kilòmetres que uneix la nostra vila amb la de Palafrugell. Al llarg del seu recorregut es poden admirar els paisatges característics de l’Empordà i alhora travessar la plana de l’Aubi, la qual està envoltada pel massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur.

La seva senzillesa i baixa dificultat converteixen la Ruta del Tren Petit en una òptima sortida per a ser recorreguda en família bé sigui amb bicicleta o a peu.

 

Ruta urbana Palamós Barri Vell

La badia de Palamós –una de les més profundes de la mediterrània occidental- i el seu port natural, van convertir aquest territori en vila reial al s.XIII. Aquestes característiques van fer que el municipi fos objectiu de nombrosos atacs i destruccions.

Tot i això, Palamós encara conserva molts testimonis que són l’essència del seu passat. Caminant pels carrers resseguireu les antigues muralles. Tocant la pedra dels seus vestigis sentireu l’essència del Palamós antic.

Però la història no sempre és visible als ulls. Per això us convidem a descobrir-la a través dels plafons d’interpretació que trobareu en diversos emplaçaments. Uns plafons que us obren les portes al patrimoni de Palamós i us permeten descobrir instants de vida de tota la gent que han fet del municipi un entorn ric, viu i acollidor.

 

 

Ruta Truman Capote

Ruta literària que explica el pas per Palamós del famós escriptor nord-americà, Truman Capote, on va instal·lar-se entre els anys 1960 i 1962, buscant la tranquil·litat necessària per escriure un dels seus best-sellers “A sang freda”.

El recorregut explica què va poder veure i viure aquest geni de la literatura i excèntrica celebrity de l’època, amb quins personatges va coincidir a Palamós, per on es movia, què li agradava, les seves excentricitats…, un recorregut interpretatiu pels espais palamosins que va trepitjar Capote.

Per a més informació sobre la ruta podeu consultar el Museu de la Pesca de Palamós.