EL
PORT

El territori de la vila de Palamós va ser comprat l’any 1277 pel rei Pere II, mogut per l’afany de posseir un enclavament estratègic al nord de Barcelona en la lluita per l’expansió i domini de la Mediterrània.

El 1279 el mateix rei va atorgar una carta de poblament i de franquícia a tots aquells que volguessin habitar aquell llogarret anomenat “Palamors”.

Actualment el port de Palamós és la porta marítima de les comarques de Girona i té una dimensió comercial, pesquera, turística i cultural.

El Port de Palamós

El port de Palamós, se situa entre la platja Gran i el far de Palamós. Es tracta d’un port esportiu, pesquer i comercial que disposa de nou molls amb un total de 1.549 metres lineals.

El port de Palamós es caracteritza per combinar la vessant comercial amb la vessant turística i gastronòmica, ja que hi conviuen a la perfecció la llotja i el mercat del peix amb espais com el Museu de la Pesca o l’Espai del Peix.

  • El Museu de la Pesca, situat en un antic rafal portuari, és el primer museu dedicat a aquesta temàtica de la Mediterrània. El Museu es complementa amb les Barques del Peix, un autèntic museu flotant amb embarcacions visitables.
  • L’Espai del Peix, una aula gastronòmica del Museu de la Pesca, per identificar el peix i aprendre a preparar-lo i cuinar-lo, de la mà de la tradició gastronòmica marinera. Es fan cursos, show-cookings, tallers i degustacions dels plats típics de peix.
  • La Llotja del Peix, des d’on es pot assistir cada tarda, de dilluns a divendres, a la subhasta del peix descarregat pels pescadors locals.
  • Mercat del Peix, aquest mercat de la llotja complementa el Mercat Municipal i s’hi serveix cada tarda el producte desembarcat per les barques de la Confraria de Pescadors de Palamós de 16 a 20 hores.
  • Pescaturisme  És una nova activitat per viure una jornada de pesca a bord de les embarcacions del port de Palamós, una experiència única, autèntica i amb caràcter. S’ofereixen tres activitats de Pescaturisme diferents:

Pesca de la Gamba
La pesca de la gamba és una activitat de pescaturisme que converteix el turista en partícip de la pesquera, còmplice de la captura, company d’esperança dels tripulants. Alhora, és un oportunitat única de compartir amb el patró el seu coneixements expert, els costums a bord de la tripulació, la plasticitat del medi i de les maniobres… d’esdevenir, en resum, un pescador de gamba.
Un dia llarg, amb una feina dura i que vol de gent capaç de sotmetre’s a una experiència única.

Pesca de l’Escamarlà i el peix
La flota d’arrossegament és la més important a Palamós. Una part està especialitzada en la captura de l’escamarlà, un producte estrella de la llotja palamosina, un recurs estratègic de sabor incomparable. Aquest crustaci viu enterrat als fons fangosos de la plataforma submarina. Pescar-lo requereix una habilitat que només uns pocs pescadors dominen.

L’activitat de la pescaturisme permet compartir amb la tripulació una jornada de pesca a bord de les embarcacions que es dediquen a l’escamarlà i al peix blanc. L’activitat dóna la possibilitat de conèixer com són i viuen les espècies, on i com es pesquen, què significa ser pescador avui i com ho era en el passat, quins són els seus costums, escoltar anècdotes i històries d’un ofici on fent el mateix cada dia, no és mai igual.

Pesca artesanal
Els pescadors artesanals de Palamós són molt selectius. Pesquen a ran de costa espècies d’alt valor – penegals, cap roig, sèpies, rogers… – amb ormeigs de tradició mil·lenària, com els tresmalls, les nanses o els palangres. Exigeix una gran perícia i sobretot un coneixement profund del medi natural que s’explota, sovint adquirit al llarg de tota una vida i llegat de generació en generació.

El pescador respecta i s’adapta a les espècies, en coneix al detall les seves característiques, els racons on viuen o per allà on es mouen; sempre, pensant que la seva feina en mar ha de permetre mantenir un ofici sostenible.

L’artesanal és un pescador privilegiat que gaudeix de l’alba des de mar estant. És un ofici pacient. Al seu costat es pot entendre millor la forma de ser d’un pescador, els coneixements que atresora, l’experiència que transmet, el respecte que sent pel mar.

Més informació